Torgmöte Nej till Nato i Uppsala
13 februari, 2022

Uppsala
Torgmöte mot Nato.
Lördag 12 februari på Stora torget i Uppsalascentrum höll Nej till Nato ett torgmöte där ca 20 aktivister deltog. 5 talare tog upp vikten av att Sverige inte drogs med i krigsorganisationen Nato och om fortsatt kamp för ett alliansfritt Sverige: Lars Drake – Nej till Nato, Knut Lindelöf – Folket i Bild, Jakob Jönsson – Vänsterpartiet, Hans Johansson – Kommunistiska Partiet, Mario Sousa – Kommunistiska Partiet. Många förbipasserade tog emot flygbladen, applåderade talen och gav torgmötet sitt stöd. Men även en kom förbi som skrek sitt hat mot oss.
Torgmötet var ett samarbete av flera organisationer bland dessa Kommunistiska Partiet Uppsalaavdelningen. Partiets flygblad delades ut och Proletären såldes på torget.
Här kan du läsa Hans Johanssons och Mario Sousas tal:

Hans Johanssons tal:
Medias uppskruvade tonläge om förestående ryskt anfallskrig mot Ukraina närmar sig hysteri.. Varje uttalande från Vita huset genljuder med stort eko i vår media. Ensidigheten är total och varje ifrågasättande av påbjuden världsbild avfärdas, inte med sakargument utan med skällsord – som varande Putins agenter.

Det är en svart-vit bild som förmedlas. Likt dåvarande president Bush inför USA:s anfall mot Irak – Antingen är man med oss eller emot oss. Någon ansträngning att se det komplexa i konflikten märks inte. Till och med Ukrainas president har protesterat och bad amerikanarna lugna ner sig. Allt larm försämrar landets ekonomi klagade Zenensky

Stridsvagnar och soldater patrullera på Gotland gator. – För att markera säger Försvarets insatschefen. Är det någon som på allvar tror att den ryska underrättelsetjänsten som anses kunna manipulera amerikanska val och lamslå länders Internt inte har stenkoll på vårt försvar.

Uppvisningen är inte till för ryssen, den är till för oss. Det handlar om marknadsföring för att skapa folklig uppslutning för ökade militära anslag. Det ska uppfattas som att behovet av kanoner är lika viktig som läroböcker i skolan eller omsorgen på äldreboenden. Försvarsberedningen kallas in med krav på mer pengar. Tre miljarder till vill högern ha. Vi tidigarelägger mer resurser kontrar statsministern. Målet är att åtta procent av statens utgifter skall gå till militären!

Vi har en sjukvård som går på knäna, skolor som behöver rustas upp, en järnväg som spårat ur. Ett pensionssystem som ger fattigpensionärer, elpriser som ruinera landsbygden, en arbetsmiljö som gör folk sjuka . Hotet mot vår säkerhet och vår demokrati finns främst här i vårt eget land. Genom ökande ekonomiska och social klyftorna. Genom löften som aldrig infrias

Visst är Ryssland en stormakt med dess intresseområde rör främst det forna Sovjetunionen. Av etniska själ, för ryssar i förskingring som utsätts för diskriminering. Av säkerhetspolitiska skäl. Ett folk som upplevt historiens största invasion med över 20 milj döda har skäl att känna sig oroliga av den pågående militära inringningen

USA är det land i världen som under efterkrigstiden startat flest krig och brutit mot folkrätten fler gånger än något annat land. En supermakt som tar sig ha rätten att bomba andra länder sönder och samman. USA har en mycket större militärbudget än Ryssland. Trots löftet att inte expandera öster om Tyskland har Nato flyttats fram 100 mil österut och upprättat baser med möjligt kärnvapenbärande missiler nära Rysslands gränser. Inte konstigt om Ryssland känner sig hotat. USA accepterade inte ryska kärnvapenmissiler på Kuba. Då hördes inga invändningar från vår regering. Men Ryssland ska förvägras likvärdiga säkerhetsgarantier

Föreställningen att Ryssland ohotat skulle anfalla Sverige/Finland i ett isolerat krig har ingen trovärdighet. Det inser även vår överbefälhavare
Det är ett farligt spel som bedrivs av vår regering med närmandet till NATO. Värdlandsavtalet kan innebära att NATO placerar kärnvapen i vårt land för krigsoperationen i annat land. Vid stormaktskonflikt hotas då vårt land dras in och bli legitimt bombmål.

Oroande är också att vår regering lägger sig platt för USA:s anspråk Det FN-ledda deklarationen om förbud av kärnvapen sa regeringen nej till efter påtryckningar från USA, Rysslands förfrågan om hur Sverige ser på de de gemensamt undertecknade säkerhetsdeklarationerna kan vår utrikesminister inte ge eget svar på utan ansluter sig till Bryssels och Natos svar.
Rysslands förslag om säkerhetsgarantier är förståeliga och bör kunna diskuteras seriöst. Den uppskruvade hotbilden fyller ett annat intresse.

Vapenindustrins aktier stiger. Vapenproduktionen har ökad kraftigt upplyser forskningsinstitutet SIPRI. Förra året såldes vapen för 20.000 miljarder kr. Det är det militärindustriella komplexet, det som president Eisenhower varnade för, som nu gör high five.
I stället för vapenskrammel och ordkrig behöves politisk dialog med den ryska ledningen för bättre ömsesidig förståelse samt avspänning genom förtroendeskapande åtgärder
Återställ alliansfriheten, den har tjänat oss väl i 200 år. Säg nej till krigsorganisationen NATO.
Hans Johansson

Mario Sousas tal:
Jag heter Mario Sousa, är busschaufför, medlem i Kommunistiska Partiet och aktiv i Nej till Nato i Uppsala.
Vi har samlat oss här idag därför att vi vänder oss mot kampanjerna för Nato.
En enorm propagandakampanj för Nato som dominerar massmedier, nyhetssändningar, ledarsidor.
Överallt får vi höra och läsa dag efter dag, vecka efter vecka att ryssen kommer, att Putin är aggressiv, att vi behöver Nato för att försvara Sverige.
Det är en pågående kampanj under många år, dag ut dag in.
Men uppmärksamma något hot har aldrig inträffat, det är bara tidningsskriverier, radioprat och tv skvaller.
Varifrån kommer allt detta?
Vem mobiliserar och organiserar denna kampanj för Nato och krig för att påverka svenska folket?
Vem betalar? Vem har intresse i Nato?
Vem har intresse i mera vapen, mera militarism, mera krig?
Endast de som säljer vapen, endast den svenska stor kapitalet samlad kring några få familjer,
de som äger nästan hela svenska näringslivet,
de som äger vapenfabrikerna och tillverkar vapen i Sverige
endast de har intresse i Nato!
De vill komma åt en ny stor vapenmarknad, de 28 Nato-länderna.
För det vill de tvinga oss in i Nato.
För att tjäna mera pengar på att sälja mera vapen.
De säljer Sveriges alliansfrihet för vapenpengarna.
De riskerar att dra in oss i krig och konflikter dra hela landet i krig men de tar ingen hänsyn.
De är hänsynslösa landsförrädare,
Och deras makt sträcker sig lång in i Sveriges riksdag och regering.
Efter 200 år av fred, är nu Sverige värdland för Nato.
Här i detta land ska Nato kunna ha kärnvapen, militärer, flygvapen.
Men det räcker inte för den politiska högern, nu vill de få in Sverige i krigsorganisationen Nato som har terroriserat, mördat, rånat och skändat människor och länder över hela världen, med kaos och misär, miljontals döda, Afghanistan, Jugoslaven, Irak, Libyen, Syrien.
Svenska folket är för fred i världen och nedrustning.
Att tvinga in Sverige i Nato är en kupp mot svenska folket och den svenska demokratin, det är att ställa sig på stor kapitalets och landsförrädarnas sida mot svenska folket.
Nato är krig och militarism.
Vi vill ha fred och nedrustning.
Vi säger nej till Nato.
Tack för ordet.