Läkemedelsbolagen lovar runt och håller tunt!
15 februari, 2021

AstraZeneca, Pfizer, Moderna etc. Ivriga att vara först på plan och vinna feta kontrakt sockrar man betet med löften man ej kan hålla. Ordförande Ursula von der Leyens skryt med att EU säkrat sin vaccintillgång visar sig  byggd på lösan sand. Försenade leveranser, halverad antal doser och ökat pris.. Att lägga tillgången på vaccin i händerna på den privatiserade läkemedelsindustrin visar sig vara en dålig affär.

Nu tvingas kommuner och regioner  senarelägga sitt planerade vaccineringsprogram.
Fas 2 i Uppsala (alla över 65 år) skulle inledas i förra veckan då beskedet kom att programmet skjuts upp 2 veckor p.g.a. vaccinbrist.
Inga krav på kompensation för brutna löften höres, bara hovsamt beklagande.

Läkemedelskapitalet gör stora vinster på sjuka människor och vid pandemier rusar aktierna mot all time high. AstraZeneca spår en vinstökning på upp mot 19 procent för 2021 och en studie i den amerikanska tidskriften Jama visar att vinstmarginalen i USA:s läkemedelsindustri är nästan dubbelt så hög jämfört med övriga branscher (13,8% jmf med 7.9% ).  Utomvästliga konkurrenter hålls därtill utanför den europeiska marknaden som ex det ryska Sputnik V som är billigare och lika bra

FÖRSTATLIGA LÄKEMEDELSINDUSTRIN