Öppen debatt behövs om privatiseringen på Akademiska
22 november, 2020

Öppen debatt behövs om privatiseringen på Akademiska

Förändringar på Akademiska får inte göras utan en öppen offentlig debatt och diskussion där vårdarbetarnas ord väger tungt, skriver Mario Sousa.

UPPSALA 19 NOVEMBER 2020

Nu är det känd vad Sjukhusstyrelsen på Akademiska sjukhuset vill privatisera. Det står i mötesprotokollet för oktobermötet. Det gäller öppen- och slutenvård i plastikkirurgi, gynekologi, ögonsjukdomar och öronsjukdomar. Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Centern får hjälp av Miljöpartiet och Sverigedemokraterna för att sälja ut vården på Akademiska. De beslutar om privatiseringar i en tid när hela sjukhuset upplever en mycket hög stress, under en pandemi som drabbar även sjukvårdsarbetarna, en situation där personalen ger allt för vården med risk för eget liv.

Vårdarbetarna hinner inte eller orkar inte reagera på sjukhusstyrelsens privatiseringsförslag. Jag har pratat med vårdarbetar på Akademiska och vet att många är väldig kritiska. Inte bara för att deras jobb är i fara men också därför att privatiseringar medför att erfarenhet och kunskaper går förlorade på Akademiska. Sjukhuset förlorar kompetens, det är farligt för framtiden. I de stora förändringarna som är på förslag på Akademiska är viktigt att höra vad sjukvårdsarbetarna har att säga.

Passar sjukhusstyrelsen på när det är som jobbigast för personalen för att få det gjort med privatiseringar? Som det gjordes när Bromma- och Simrishamnsjukhusen såldes till privata? Förändringar på Akademiska får inte göras utan en öppen offentlig debatt och diskussion där vårdarbetarnas ord väger tungt. Det är omöjligt under en pandemi. Det går emot privatiseringsivrarnas önskemål om snabba drag i tysthet. Men det är vår rätt som bor i Region Uppsala.

Mario Sousa, Uppsala