Uppsala – Skolmarschen mot nedskärningar i skolan.
14 oktober, 2019

191013

”Vi bygger upp, ni river ner”, ropade demonstrationsdeltagarna klart utpekande politikerna i Kommunen. Uppsalas skolor får nästa år 244 miljoner kronor mer än tidigare. Men räknar man hyreshöjningarna, större antal elever, större kostnader för skolmaten m.m. blir det istället 93 miljoner kronor minus! Idag får skolan 20 procent mindre per elev än man fick för 20 år sedan.
Nedskärningarna är kännbara och tvingar lärarna till sämre undervisning när vaktmästartjänster och andra dragits in, arbete som nu måste göras av lärarna. Och pengar till nya böcker är sedan länge en bristvara. En lärare säger till Proletären, ”Jag känner mig som en kriminell, jag kopierar texter till mina elever, det är olagligt. Men vad gör man? Vi har inte pengar till nya skolböcker. Pengar finns men inte till skolan! Kommunen bygger om stadshuset för en miljard med en atombombsäker bunker i källaren men skolan går på minus”.

Kommunpolitikernas prat om satsning på skolan är just bara prat. I praktiken finns en bred majoritet i kommunfullmäktige för nedskärningar i skolan.
Skolmarschen i Uppsala samlande drygt 100 personer. Nog var tiden, 13.30 på en söndag, inte det bästa. Förhoppningsvis blir det flera aktiviteter på lämpligare tider med tanke på att få skolelever att delta.

Talare på demonstrationsmötet var Emma Tranströmer, Mattias Westermark, Johan Ahrne. Mycket bra tal av samtliga.

Mario Sousa