Rädda mänskligheten? Men seriöst alltså…
1 december, 2018

En miljömanifestation med rubriken Klimatstrejk Uppsala samlades 30/11 på Forumtorget i Uppsala. Trots plakat med radikala krav byggda på väl etablerade fakta om vad som skulle krävas för att förhindra en katastrof för hela mänskligheten (jo denhär gången är det dags för ”Den stora kometen”) var det bara de fyra skolstrejkande ungdomarna som fick någon påtaglig uppmärksamhet från allmänheten. Och bland kommentarerna ingick invändningar mot att de inte var i skolan.
Mötet längre fram på eftermiddagen var något annorlunda mot hur det brukar vara i radikala politiska sammanhang. Polisen var inte där men det var media. Även med kameror och med inspelningsutrustning. Och efter trubaduren, när det var dags att hålla tal, ville ingen av de närvarande politikerna ta över mikrofonen.
Förutom plakatens budskap, där det mest konkreta kravet i alla fall angav en slags indirekt mått på hur pass radikalt deltagarnas målsättning skilde sig från det politiska vardagslivet – det fanns ett där det stod att ”Uppsala ’världens bästa’ klimatstad räcker inte” – var det svårt att hitta meningen med föreningen. Miljöpartiets kommunalråd Rickard Malmström som fick uttala sig i SVT:s nyhetsinslag menade att det mål som ”de sätter ned foten och samlar in namn för” var samma mål som redan tidigare satts upp för Uppsala kommun. Möjligen med tillägget att det skall göras ”… tydliga avstämningar varje år får att se att vi är på väg att nå målen.”
Arrangören enligt SVT, Sandra Kjellson, sade i P4 Radio Uppland däremot att ”Vi vill att man tar den här krisen på allvar, att man är beredd att välja en ny inriktning och göra en positiv förändring.”
Vera Röös 14, som var en av de skolstrejkande sa till Radio Uppland ”Jajamensan jag tyckte att det kändes viktigare att få uppmärksamhet till klimatfrågan än att gå i skolan idag.” på frågan om vad som fått henne att engagera sig svarade Vera att ”Det var framför allt en stor rädsla för vår framtid, … en framtid som skall vara präglad av naturförstörelse och klimatförändringarna. Jag vill ha en framtid att växa upp i som är trygg.

Det verkar som det bara är ungdomen som klarar att ta ”Den stora kometen”* på allvar och handla därefter.
——
*Den stora kometen är en dikt av Nils Ferlin. Tonsatt av Lillebror Söderlundh. Finns med Sven-Bertil Taube på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=LlCbH-k45ZU