Torgmöte mot de höga biljettpriserna på bussarna i Uppsala.Fredag 9 februari 2024
9 februari, 2024

Fredag 9 februari hade Kommunistiska Partiet – Uppsala ett torgmöte på Resecentrum/Centralstationen mot de höga biljettpriserna på bussarna i Uppsala.
7 kamrater håll ett kraftigt möte med två talare, Vilmer och Mario, med utdelning av flygblad och många diskussioner med intresserade människor i denna stora busshållplats.
Se här en bild på vår flygblad.
Fakta om den dåliga utvecklingen i Uppsalas busstrafiken, se www.bussida.se
Se vidare Vilmers och Marios tal.Vilmer Hanssons tal:
Unga drabbas illa av de höga biljettpriserna. En gymnasieungdom med sitt studiebidrag på dryga tusen kronor i månaden, ska hen lägga 56 spänn på att resa tur och retur in till stan? Reser man två dagar i veckan blir det 500 kr på en månad, nästan halva studiebidraget bara för att gå på handbollsträningen, bandrepet eller få träffa en kompis.

Det är långt ifrån 80-talets enkronorsbiljett! Att ungdomsbiljetten idag kostar 28 kronor är absurt! Och det oavsett om man räknar med inflationen. Busspriserna blir ett fängsel för de unga! Är man tonåring kan man inte ta bilen i stället, även om man gärna skulle vilja. Men även om man inte har körkort, ska man ha rätt att ta sig dit man vill!

Anledningen till att vi gett regionen ansvar för kollektivtrafiken är att rörligheten i staden är medborgarnas rättighet. Om vi vill att våra barn och unga inte ska vara fast hemma, om vi vill ge dem möjligheten att ägna sig åt kultur- och idrottsliv, så behöver vi ge dem den rörligheten som krävs.

Men ansvaret vi givit region Uppsala, och därigenom UL, har svikits gång på gång. Priserna blir högre och högre, medan både busshållplatserna och busslinjerna blivit färre. Och visst är det bra att man kan åka till Stockholm under hundringen, men det kan inte få ske på bekostnad av Uppsalas egna bussnät.

Vi vill inte åka varje dag mellan Gävle och Stockholm – vi vill åka från Rosendal till galleriorna i Gränby, vi vill åka från Gottsunda till träningen på Fyrishov, vi vill röra oss fritt i vårt Uppsala! Och det kräver en politisk förändring.

Ett färdmedel som bidrar till ett levande Uppsala på så många vis, kan inte fortsätta att misskötas på det här sättet.

Sänk priserna på stadsbussarna!
Låt ungdomsbiljetten kosta max en tia!
Och ge Uppsalaborna friheten att röra sig i sin egen stad!

https://drive.google.com/file/d/1cmPUD1XyIEkhZS16KBnWLGGFCuicesfb/view?usp=sharing

Mario Sousas tal:
Det här är Kommunistiska Partiet som har torgmöte mot prishöjningar i kollektivtrafiken och effekten på miljön och klimatet och inte minst på våra plånböcker.
Mitt namn är Mario Sousa, jag är busschaufför och väldig motståndare till de höga biljettpriserna på bussarna i Uppsala och de nya prishöjningar som Regionpolitikerna har beslutat och började gälla 22 januari.
Låt oss säga som det är:
Det var fel med de höga priserna i busstrafiken som vi hade och ännu sämre blev det med nya prishöjningar!
Det går emot miljön och klimatet och tvärtemot partiernas löften om att arbeta för miljön och klimatet och det blir än svårare för alla att åka buss, blir bara dyrare och dyrare.
Pris för enkelbiljett höjdes från 28 kronor till 39 kronor, en höjning med 40%.
För ungdomarna blev höjningen från 18 kronor till 27 kronor, en höjning med 50%.
Tänk efter, när fick du en lönehöjning med 50%? Eller ens med 40%?
Även månadskort drabbas, Månadskortet är själva stommen i varje modern stads kollektivtrafik, det höjs till 1030 kronor! Om priserna för att åka buss följt inflationen i Sverige hade ett månadskort idag kostat 360 kronor. Men det kostar 1030 kronor. Det är 3 gånger så mycket som det borde ha kostat.
Och en vuxenbiljett skulle idag ha kostat 16 kronor. En barnbiljett skulle ha kostat 4 kronor.
I Uppsala är kollektivtrafiken en kassako därifrån Regionen öser pengar att fylla håll där det behövs.
Prishöjningarna i kollektivtrafiken är en politisk skandal. Alla partier säger sig ville arbete för miljön och klimatet, men när det gäller att konkret göra det blir annat. Den värsta miljö- och klimatboven i Uppsala är bilismen. Avgaserna från bilarna dränker staden i ett moln av orsaker till sjukdom och klimatkris. Människor åker bil när det är billigare än att åka buss. Men ge då bilisterna en möjlighet att lämna bilen och åka kollektivt! Sänk priserna ordentligt.
Så fel med höga biljettpriser på bussarna. Ett annat system behövs. Det här leder oss i kris efter kris, det är en garanterad felsatsning.

https://drive.google.com/file/d/1FxTpiiGlX21yuMYdycogSI7lTrP7hVdJ/view?usp=sharing