Demonstration för Palestina, 27/1
29 januari, 2024

I lördags ännu en Palestinademonstration arrangerad av Palestinska folkets förening. Vackert väder och många fanor. För Kommunistiska partiet och RKU talade Vilmer Hansson. Läs talet nedan, eller lyssna på vår Facebooksida. Befrielsekampen fortsätter!

Israel fortsätter sitt systematiska mördande av Gazas invånare. Och trots den israeliska propagandan, så bevisas gång på gång att det är vanliga människor som sätter livet till. Den israeliska armén bombar bostäder, moskéer och sjukhus urskiljningslöst. Ingen plats är helig, ingenstans är trygg, för Gazas familjer.

Även södra Gaza, som Israel hävdat är en säker plats för palestinier, ligger nu under ständiga anfall. Tusentals människor är fast i Amalsjukhuset i Khan Younis, vilket beskjuts dagligen av Israeliska trupper. Människor som flytt sina hem jagas in i döden.

Detta är omänskliga, ogreppbara brott. Det sägs att en människa kan komma ihåg 5.000 ansikten. Idag har över 25.000 palestinier mördats sedan 7 oktober. Det är förintelse på en skala som inte går att föreställa sig. Även om alla du känner försvann från jorden, skulle det motsvara bara en bråkdel av dessa 25.000 liv.

Samtidigt vet vi hur ont det gör, att förlora så lite som en person. Var och en av dessa 25.000 var någons son eller dotter, troligen någons bror eller syster, kanske någons pappa eller mamma. För varje liv som Israel tar, ödelägger de hela familjers.

Trots vår hycklande svenska regering, är vi många i världen som ser vad som händer och som vet att det måste få ett slut. Bland annat har Sydafrika drivit frågan om folkmord till FN:s internationella domstol, där det så gott som enhälligt beslutats att Israel är skyldiga att förhindra folkmord i Gaza.

Vi i Uppsala, i Sverige och i världen fortsätter demonstrera och pressa våra makthavare. Vi bojkottar Israels blodiga varor och skänker Palestinas krigsoffer de pengar vi kan. Och vi kommer aldrig sluta säga, Länge leve Palestina!