En vingklippt svan på svandammen
1 oktober, 2018

En kommentar till Ellen Axenborgs text i UNT 23/9-18.

Alltid dessa miljoner döda!
Ellen Axenborg refererar i sin artikel på UNT:s ledarsidan till Kommunismens svarta bok, en bok som publicerades i Frankrike 1998. Axenborg vill göra denna bok till en sanningssägare om kommunismen. Hon får inget stöd av två av de huvudförfattarna till boken! Sanningen är att Nicolas Werth och Jean-Louis Margolin tog redan i november 1997 i tidningen Le Monde avstånd från bokens huvudredaktörs Stéfane Courtois grova påståenden om kommunismens likhet med nazismen och om ”en överdriven, obestyrkt uppgift om antalet offer för kommunismen”. Jean-Louis Margolin vägrade även att lämna sin del av manuset till tryck, men tvingades till det efter att ha hotats av Courtois med en skadeståndsprocess (han hade ju redan fått betalt). Även om Werth och Margolin är beprövade reaktionära historieförfalskare vill de inte gå så långt att de helt tappar ansiktet. Så förhåller det sig inte med Stéfane Courtois… Somliga gör vad som helst för pengar…
Vidare var Nicolas Werth huvudförfattare till en artikel i den franska tidningen L’Histoire där han efter forskning i de tidigare hemliga sovjetiska arkiven kunde slå fast att tidigare uppgifter i väst om fångna och döda i Sovjetunionen hade varit ”uppumpade” med 90 procent.
Om detta vet givetvis Ellen Axenborg ingenting alls. För Axenborg gäller det att skriva som Holmberg och kompaniet sagt till och bäst är att göra så med tanke på karriären och lönen. Så ung och redan som en vingklippt svan på Svandammen.

OBS! Läs gärna vidare om Kommunismens svarta bok:
http://mariosousa.se/Kommunismenssvartabok.html