Apelltal för alliansfriheten

För några veckor sedan, på 1 maj, firade vi 40-årsminnet av Vietnams befrielse och den amerikanska imperialismens största nederlag.

Kriget i Vietnam varade i årtionden. Det var det första stora kriget som kunde följas i TV och påverkade människor över hela världen. Med egna ögon kunde vi se hur amerikanska B-52:or lade ut sina bombmattor över Vietnam, bombade byar och städer till grus och framför allt slaktade hundratusentals civila.

Sveriges statsminister, Olof Palme, deltog i demonstration med Vietnams ambassadör och fördömde terrorbombningarna som ett brott mot mänskligheten.

Idag övar amerikanska B-52:or i Sverige, tillsammans med andra flygplan och soldater från NATO. Sveriges utrikesminister, Peter Hultqvist, sluter upp i USA:s propagandakrig mot Ryssland, skrämmer upp oss för det “ryska hotet och bereder marken för total anslutning till NATO. Där nästa steg är det s.k. värdlandsavtal som ska beslutas nästa år och ge NATO, med kärnvapen och allt, tillträde till Sverige.

I Ukraina stöder Sverige och EU en regim som tillsatts efter en statskupp mot en demokratiskt vald regering, en kupp som finansierats från USA och kunde genomföras med hjälp av öppet nazistiska stormtrupper.

Svenska medier och politiker, numera också socialdemokrater och miljöpartister, uttalar sig dagligen om ryskt hot och rysk aggression men tiger om att NATO omringat Ryssland med robotbaser. Att NATO, tvärtemot löftena till Gorbatjov när Tyskland återförenades, har utvidgats och flyttat fram sina positioner till Rysslands gränser. Och att man nu lagt vantarna på Ukraina för att kunna flytta fram robotbaserna ända till Rysslands veka liv.

Den ryska regimen är ingen oskyldig duvunge. Det är en borgerlig regim som, precis som den amerikanska, tar till vara kapitalisternas intressen och bekämpar arbetarklassen. Ryssland är en stormakt som försöker resa sig efter årtionden av svaghet och förnedring och naturligtvis försöker påverka utvecklingen i sina grannländer.

Men det är inte Ryssland som hotar freden, som har bombplan och robotbaser över hela världen, som invaderar det ena landet efter det andra, planerar och finansierar statskupper, avsätter och tillsätter regeringar, fängslar och mördar människor i främmande länder utan rättegång, skickar dödliga drönare mot civila tusentals mil från hemlandet.

De förbjudna splitterbomber som användes i Vietnam ger USA idag till Saudiarabien för att användas i anfallet på Jemen.

Under förra årets 100-årsjubileum av första världskrigets utbrott påmindes vi om hur stormakterna demoniserar motståndare för att rättfärdiga krig och få den egna befolkningen med sig. Men det här är inte historia! Det händer idag, i vårt eget land.

Sverige har en lång historia av neutralitet och alliansfrihet. Den svenska överheten har brutit mot den många gånger och i hemlighet spelat under täcket med USA. Men alliansfriheten har hållit oss utanför krig och, åtminstone innan inträdet i EU, möjliggjort en självständig utrikespolitik. Nu driver inte bara borgerligheten utan också den rödgröna regeringen på för en

annan linje. En ännu närmare anknytning till NATO, rentav medlemskap, kommer inte att göra Sverige säkrare. Tvärtom:

Set kommer att göra oss till en måltavla för angrepp eller motangrepp från andra stormakter.

Sverige ska inte alliera sig med vare sig Ryssland eller NATO. Och definitivt inte med den stormakt som från Vietnamkrigets dagar stått för krig, folkmord och statskupper över hela jordklotet.

Sverige ska vara alliansfritt.

lasse
Lars Björkblom

Kommunistiska Partiet, Uppsalaavdelningen