Författarträff: Micke Evhammar i Uppsala
18 september, 2023

I lördags gästade författaren Micke Evhammar bokhandel Röda Stjärnan

Evhammar tillhör en ny generation spännande arbetarförfattare uppvuxen under folkhemmets begynnande sönderfall.

Författaren gav en resumé över sin bakgrund – Jag har sedan unga år gillat att skriva, läst mycket och hämtat inspiration från musiken och gamla arbetarförfattare som Josef Kjellgren och Moa Martinsson. Likt många av mina föregångare började min karriär med noveller publicerade i fackpressen, en underskattad berättarform tycker jag, där man i koncentrat kan delge något väsentligt. Motiv har jag hämtat från mina arbetsplatser som byggnadssmed. Men min första roman är en berättelse om krackelerad kärlek över klassgränsen.

Så ställde Evhammar frågan var vi är på väg med samhället?  – Min uppväxt var öppen och trygg, nu är allt tillkrånglat, kris skjutningar och krig vid horisonten. Det verkar inte ens som kärnvapenhotet tas på allvar.

Arrogansen och vapenpropagandan blev det brännstoff som fick Evhammar att ta till pennan och skriva den nyss utkomna Hårt Regn. En roman där bomben blir fasansfull realitet i vår egen vardag. – Förr hette det, vad det krasst är, en krigsmakt, nu heter det istället försvarsmakt kommenterade Evhammar upprustningshysterin.

Författarträffen utvecklades till ett intressant samtal med åhörarna om arbetets villkor under en mörk tid, ensidig media, krigsretorik samt om skrivandets mödor. Här hos er känner jag mig hemma, avslutade Evhammar.

Hans Johansson