Staten bör sköta vaccin och läkemedel
27 februari, 2021

Läkemedelsbolagen lovar runt och håller tunt! AstraZeneca, Pfizer, Moderna et cetera. Ivriga att vara först på plan och vinna feta kontrakt sockrar bolagen betet med löften man ej kan hålla. Ordförande Ursula von der Leyens skryt med att EU säkrat sin vaccintillgång visar sig byggt på lösan sand. Försenade leveranser, halverad antal doser och ökat pris. Att lägga tillgången på vaccin i händerna på den privatiserade läkemedelsindustrin visar sig vara en dålig affär

Nu tvingas regioner senarelägga sitt planerade vaccineringsprogram.
Fas 2 i Uppsala (alla över 65 år) skulle inledas då beskedet kom att programmet skjuts upp två veckor på grund av vaccinbrist. Inga krav på kompensation för brutna löften höres, bara hovsamt beklagande.

Läkemedelskapitalet gör stora vinster på människors sjukdomar och vid pandemier rusar aktierna mot all time high . AstraZeneca spår en vinstökning på upp mot 19 procent för 2021 En studie i den amerikanska tidskriften Jama visar att vinstmarginalen i USA:s läkemedelsindustri är nästan dubbelt så hög jämfört med övriga branscher (13,8 procent jämfört med  7.9 procent ). Utomvästliga konkurrenter hålls därtill utanför den europeiska marknaden som ex det ryska Sputnik V som är billigare.

En för landet så strategisk viktig produktion som vaccin och läkemedel bör vara en helt igenom statlig angelägenhet