Två insändare publicerade i UNT
29 april, 2017

På senaste har vi i Uppsalakommunisterna fått med två insändare i UNT. Båda är skrivna av våra partikamrat Hans Johansson. Den första publicerades 19/4 och den andra igår, 28/4. Läs och begrunda!

Välfärdsplundrarna.
Inför 2014 års val sade sig socialdemokraterna vilja ”prioritera en välfärd som går att lita på, före privatiseringar och vinstjakt” Samma år infördes LOV inom Uppsalas äldreomsorg trots farhågor om kraftiga fördyringar för kommunen, men (S) var positiva till modellen. Nu visar det sig att äldreomsorgen med denna så kallade valfrihetsmodell kostar 410 miljoner extra de närmaste fyra åren. Att den samlade borgerligheten låter möjligheten till feta vinster på våra gemensamma skattemedel styra deras agerande är ju inget nytt.Entusiasmen för LOV grundar sig på att det är just de privata företagens frihet som garanteras med denna så kallade reform.På grund av att det väntas bli ett överskott på LOV-platser inom äldreomsorgen har de privata företagen ”rätt” enligt avtal att fylla tomma platser i Uppsalas äldreomsorg med personer från andra kommuner, och Uppsala kommun står för fiolerna så att säga.Extrautgiften kan bli ytterligare 46 miljoner till och med 2020.Kostnaderna har alltså ökat med 35% med LOV. Tala om att fullständigt dränera den kommunala ekonomin till privata företags fördel. Är det inte dags att leva upp till valmanifestets ord? Skrota LOV och upphandlingssystemet och driv äldreomsorgen i egen regi. Gör så att äldreomsorgen går att lita på och mota ut plundrarna ur vår välfärd.

Vad behöver Uppsalas äldre?
I sin replik på min insändare undviker Sabina Joyau från Vårdföretagarna nogsamt det lilla ordet vinst. En tillfällighet? Nej,inte alls tror jag. Vården, skolan, äldreomsorgen är i kris, för att inte säga sönderfall,och en alltmer pressad personal sjukskrivs och bränns ut. I denna verklighet behöver vi enligt Sabina Joyau ännu mer privatisering av samhället. I bjärt kontrast till denna inställning står den rapport från finansdepartementet ”ESO” som övertygande sågar den förda privatiseringspolitiken och dess ideologiska grund. Storföretag och banker gör stora vinster,Sverige är rikt som aldrig förr.Jag menar att Uppsalas äldre har rätt till en offentligstyrd omsorg som går att lita på och som styrs av mänskliga behov,kapitalet får klara sig på egen hand.