Iimg_9172går höll Kommunistiska Partiet tillsammans med RKU och Svensk-Kubanska föreningen en manifestation för att hedra Fidel Castro som avled den 25 november. Fidel Castro är en stor inspirationskälla för oss i KP. Han har genom sitt liv alltid tagit kamp för socialismen och det kubanska folkets bästa.

img_9158Vi var ett sextiotal personer som samlades på Stora torget. Talarna var många. Det som talade var Lenita – RKU, Isela – Svensk-Kubanska, Fayek – Palestinska Folkets Förening, Tord – KP, Adrian – kubansk forskare i Uppsala, Ingemar – Föreningen Sara, Cheo – Resolver, Andres – Colombia nätverk, Fred från KP, António – Argentina, John – KP, Veronica – Radio Latinamerica och Mario – KP.

img_9159img_9165
Ur ”Proletären”: ”Endast genom utbildning kan vi rädda världen och utan kultur är frihet inte möjlig” sade Fidel vid UNESCO:s möte i Havanna 2002. Hans arv lever vidare i en nation där inget av Latinamerikas 40 miljoner gatubarn finns, där alla barn går i skola, där Universitet och högskola är gratis, med en världsledande hälso- och sjukvård tillgänglig för alla. Han lämnar efter sig Kuba, ett land i tredje världen, som trots USA:s handelsblockad har bland de högsta medellivslängderna i världen och en spädbarnsdödlighet som är lägre än grannens i norr, världens rikaste land.

Så är socialismens Kuba inte ett hot, som utsugningens och de imperialistiska krigens försvarare säger, utan ett hopp och ett bevis för att en bättre värld är möjlig. Med Sverigeaktuella Aleida Guevara, dotter till Che, säger vi: Hasta la victoria siempre comandante Fidel! Mot segern, för alltid, kamrat!*

img_9142usa-imp
*http://proletaren.se/utrikes-latinamerika-kronika/mot-segern-alltid-kamrat-fidel